Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Ruthenus
  • Waga: 0.36 kg
  • Dostępność: Kilka egzemplarzy
  • 29,00 zł

Łukasz Łuczaj

Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy

268 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), oprawa miękka klejona.

Nakład autora, wyd. II poszerzone, Krosno 2004

ISBN: 979-83-904633-6-9

 

Łukasz Łuczaj

Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy

268 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), oprawa miękka klejona.

Nakład autora, wyd. II poszerzone, Krosno 2004

ISBN: 979-83-904633-6-9

 

Książka zawiera informacje na temat wszystkich jadalnych roślin z terenu Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.

Z książki tej dowiemy się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjemy, jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i sięgniemy po wielki kozacki specjał... pałkę wodną. Znajdziemy także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.

Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.

Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.

Autor książki, dr Łukasz Łuczaj, jest botanikiem prowadzącym od lat eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Organizuje też warsztaty prymitywnych technik przeżycia stosowanych przez Indian Ameryki Północnej.

Drugie wydanie książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o kilka nowych haseł.