Kuchnia bieszczadu czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu

  • 18.00 zł

Krzysztof Antoniszak
Kuchnia bieszczadu czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu

128 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), 100 i jeden przepisów, liczne rysunki, oprawa miękka.
Ruthenus, wyd. I, Krosno 2012

ISBN 978-83-7530-165-6

Krzysztof Antoniszak
Kuchnia bieszczadu czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu

128 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), 100 i jeden przepisów, liczne rysunki, oprawa miękka.
Ruthenus, wyd. I, Krosno 2012

ISBN 978-83-7530-165-6

Od Autora

Kochani!

Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Wschodnich. Teren, jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska nad Oporem we Wschodnich Bieszczadach, a kończy się gdzieś w okolicy Buska i Krynicy. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były po „tutejszemu”, czyli przedziwną mieszanką bojkowsko-łemkowsko-rusnacko -węgiersko-słowacko -ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polską. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. (...) Chciałbym dodać, że zapiski te mające „set" lat, w wielu przypadkach dotykały znamienitych wydarzeń, które miały miejsce na tej ziemi i nie są znane obecnym historykom. Na podstawie starej bieszczadzkiej kuchni można odtwarzać historię tej ziemi, czasy mlekiem i miodem płynące oraz okres tzw. nędzy galicyjskiej, która nie omieszkała tej ziemi ominąć. (...) Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jakie-takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie maja sobie równych w żadnym innym rejonie świata.

Tyle autor – dodać można, że wśród 101 podanych przepisów są specjały jak: raki na maśle, kaczka z sadłem (sic!) czy sarnina, ale są też zupki na czasy głodne (przednówek), jak np. zupa z brukwi, czy zupa z lebiody.

 

Product safety information
Manufacturer information


Ask a question about the product. Our team will be happy to provide a detailed answer to your inquiry.


This site uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to use of cookies. More information can be found in the Privacy Policy.