Węgry. Na ostro i na słodko. Wyd. 2018

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Bezdroża
  • Waga: 0.42 kg
  • Dostępność: Kilka egzemplarzy
  • 38,00 zł

Monika Chojnacka

Węgry. Na ostro i na słodko. Przewodnik turystyczny

420 stron formatu B6 (12 x 17 cm), oprawa miękka ze skrzydełkami. Wewnątrz 20 mapek i planów, 20 mapek i planów, 75 ramek z ciekawostami. Na końcu minisłowniczek: polsko-węgierski. Wewnątrz skrzydełek mapka Węgier z zaznaczonymi trasami zwiedzania, plan centrum i mapka okolic Budapesztu.

Helion, wyd. IV, Gliwice 20187

ISBN: 978-83-283-4016-9

Monika Chojnacka

Węgry. Na ostro i na słodko. Przewodnik turystyczny

420 stron formatu B6 (12 x 17 cm), oprawa miękka ze skrzydełkami. Wewnątrz 20 mapek i planów, 20 mapek i planów, 75 ramek z ciekawostami. Na końcu minisłowniczek: polsko-węgierski. Wewnątrz skrzydełek mapka Węgier z zaznaczonymi trasami zwiedzania, plan centrum i mapka okolic Budapesztu.

Helion, wyd. IV, Gliwice 20187

ISBN: 978-83-283-4016-9

Rodzinę należy odwiedzać. Dlaczego zatem pewnego pochmurnego dnia nie spakować plecaka i nie ruszyć po przygodę do słonecznego "kraju bratanków"? Tym bardziej, że powita nas on tysiącem atrakcji i odkryje przed nami nieznane możliwości: możemy wybrać żeglugę po jednym z najpiękniejszych "mórz śródlądowych" (Balatonie), przecierać szlaki w ciągnących się kilometrami jaskiniach Aggtelek czy konno przemierzać węgierski słony step (pusztę). Niewiele trzeba starań, by trafić do koczowiska nieujarzmionych magyarów, na turniej rycerski czy do krainy czikoszów zwanych nie bez kozery "kowbojami puszty". A wszystko wśród prastarych kurhanów i ruin średniowiecznych zamczysk, pól czerwieniejących od ognistej papryki i piwniczek pełnych dojrzewającego wina. Nietrudno na Węgrzech poczuć się swojakiem. Wystarczy kilka dni, by stwierdzić, że "bratankowie" - mimo trudnego języka - dają się zrozumieć i polubić, a szczególną sympatię budzi ich głęboka miłość do życia i jego wszelkich smaków. Przewodnik to jednak nie tylko wartka opowieść o węgierskiej historii i kulturze. Czytelnik znajdzie w nim wiele cennych informacji praktycznych - gdzie zjeść i się przespać, które młode wino wypić oraz w których wodach termalnych wymoczyć strudzone podróżą mięśnie.

Przewodnik został tak pomyślany, by służył praktyczną pomocą zarówno w fazie planowania wyjazdu, jak i podczas samej podróży, a jednocześnie by dostarczał jak najwięcej informacji krajoznawczych i był dobrą "lekturą do poduszki". Rozdział I przedstawia podstawowe informacje, które przydadzą się w czasie planowania podróży, rozdział II prezentuje w pigułce historię i kulturę Węgier, a rozdział III zawiera informacje praktyczne przydatne podczas pobytu u naszych "bratanków". Rozdział IV to opis tras przejazdowych proponowanych przez autorkę, które dają pewien klucz do zwiedzania kraju, a jednocześnie poprowadzone zostały popularnymi szlakami komunikacyjnymi.

Trasy:
Budapeszt
1. Wzdłuż granicy rzymskiej Panonii (Wyszehrad/Visegrad, Ostrzyhom/Estergom, Komarno/Komarom, Gyor)
2. Przez jezioro Velence i Balaton (Martonvasar, Alba Regia/Szekesfehervar, Siofok, Keszthely, Tihany, Veszprem, Zirc, Pannonhalma)
3. U podnóża Alp wzdłuż zachodniej granicy kraju (Sopron, Jezioro Nezyderskie, Szombathely, Szentgotthard, Zalaegerszeg)
4. Przez Południowy Kraj Zadunajski (Dunaujvaros, Paks, Szekszard, Mochacz/Mohacs, Region winny Villany-Siklos, Pecz/Pecs, Szigetvar, Kaposvar, Somogyvar
5. Przez południową część Wielkiej Niziny (Baja, Kalocsa, Kecskemet, Puszta Bugac, Opusztaszer, Segedyn/Szeged, Gyula)
6. Przez góry Bukowe i Matra (Eger, Miszkolc, jaskinia Aggtelek)
7. Od Egeru do Tokaju (Jezioro Cisa/Tisza-to, Puszta Hortobagy, Debreczyn/Debrecen, Region winny Tokaj-Hegyalja)
8. Przez kraj Paloców i wschodni brzeg Zakola Dunaju (Salgotarjan, Szecseny, Holloko, Balassagyarmat, Vac)