Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować. wyd. 2020

  • Add feedback:
  • Manufacturer: BOSZ
  • Weight: 0.61 kg
  • Availability: Kilka egzemplarzy

  • Price history
  • 43.00 zł

Magdalena Gorzkowska

Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować

184 strony w kolorze, format B5 (240 x 165 mm), 177 ilustracji, oprawa twarda. Wydawnictwo BOSZ, wyd. IV - dodruk, Olszanica 2020

 

ISBN 978-83-7576-516-8

Magdalena Gorzkowska

Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować

184 strony w kolorze, format B5 (240 x 165 mm), 177 ilustracji, oprawa twarda. Wydawnictwo BOSZ, wyd. IV - dodruk, Olszanica 2020

ISBN 978-83-7576-516-8
Poradnik dla wszystkich tych, którzy chcą zbierać zioła, suszyć je, przetwarzać i wykorzystywać dla zdrowia i urody. Układ ziół w książce zgodny jest z kalendarzem zbiorów (od wiosny do jesieni). Autorka dokładnie opisuje sposób ich wykorzystania, dolegliwości, na które pomagają, podaje też sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewek, naparów, maści i innych ziołowych specyfików. Prezentację praktycznego wykorzystania roślin leczniczych dopełniają opowieści o ich etnograficznym i historycznym znaczeniu oraz barwne ilustracje.

Zresztą nie ma co się rozpisywać. Oto przykładowy przepis jak zrobić nalewkę na bluszczyku kurdybanku: 5 pędów bluszczyku delikatnie płuczemy, rozdrabniamy, układamy w słoju i zalewamy pół litrem wódki (45%) zrobionej ze spirytusu. Słój odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 7 dni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelki. Zażywamy łyżkę płynu 3 razy dziennie po jedzeniu. Nalewka działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew, pobudza przemianę materii oraz wzmacnia i leczy drogi oddechowe.  

Spis treści
Gwiazdnica pospolita Stellaria media
Podbiał pospolity (kwiaty)   Tussilago farfara
Fiołek wonny Viola odorata
Czosnek niedźwiedzi Allium ursinum
Porzeczka czarna (liście) Ribes nigrum
Brzoza brodawkowata Betula pendula
Mniszek lekarski Taraxacum officinale
Stokrotka pospolita Bellis perennis
Sosna zwyczajna Pinus sylvestris
Kasztanowiec zwyczajny Aesculus hippocastanum
Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica
Bluszczyk kurdybanek Glechoma hederacea
Podbiał pospolity (liście)   Tussilago farfam
Glistnik jaskółcze ziele  Chelidonium majus
Przywrotnik pospolity Alchemilla vulgaris
Babka lancetowata Plantago lanceolata
Jasnota biała Lamium album
Robinia akacjowa Robiniapseudoacacia
Róża pomarszczona Rosa rugosa
Żywokost lekarski   Symphytum officinale
Pięciornik kurze ziele   Potentilla erecta
Bez czarny (kwiaty)  Sambucus nigra
Macierzanka piaskowa Thymus serpyllum
Rozchodnik ostry Sedmn acre
Chaber bławatek Centaurea cyanus
Koniczyna łąkowa Trifolium pratense
Lipa drobnolistna i lipa szerokolistna Tilia cordata i Tilia platyphyllos
Borówka czernica Yaccinium tnyrtillus
Dziewanna wielkokwiatowa Yerbascum densiflorum
Dziurawiec zwyczajny Hypericum perforatum
Orzech włoski Juglans regia
Wiązówka błotna Filipendula ulmaria
Bylica piołun Artemisia absinthium
Bylica pospolita Artemisia vulgaris
Nagietek lekarski Calendula officinalis
Nostrzyk żółty Melilotus officinalis
Porzeczka czarna (owoce) Ribes nigrum
Bez czarny (owoce) Sambucus nigra
Jarząb pospolity Sorbus aucuparia
Głóg jednoszyjkowy i głóg dwuszyjkowy Crataegus monogyna i Crataegus laevigata
Śliwa tarnina Prunus spinosa
Jodła pospolita Abies alba
Cebula jadalna Allium cepa
Inne przepisy
Które zioła na nasze dolegliwości?
Wybrana literatura